Krabber og pickup…

on

En av mine absolutte favoritter på middagsbordet!

I helgen var jeg så heldig å få tak i 21 krabber av en tidligere kokkekollega og venn som er aktiv på teinefiske, men dessverre var det så lite i dem at selv om vi var fire småspiste mennesker så var det likevel på grensen til å være nok.

Men så er det jo selskapet rundt som også har mye å si, og for ikke å snakke om tilbehøret. Jeg kommer til å snakke mye om tilbehør, og tiden før, under og etter maten. Og det morsomste kommer ofte til slutt (få med deg slutten…)

Som sagt, så er tilbehøret ofte det viktigste, og når det kommer til krabbespising, så er det loff, majones og sitron som gjelder for meg, ja, og litt godt og kaldt i glasset… men det skal vi snakke om en annen dag… Først tenkte jeg at dere skulle få en oppskrift på hjemmelaget majones… noen som sannsynligvis vil overraske hvem enn du inviterer til et krabbemåltid.


 

Majones

Du trenger:

4 eggeplommer

4 dl nøytral olje (helst raps)

Ferskpresset sitronsaft

Salg og pepper

Evt noen dråper Tabasco og litt dijonsennep

 

Slik gjør du:

Skill eggene og ha eggeplommene i en foodprosessor (eggehvitene kan du lage marengstopper/pikekyss av – legger ut oppskrift av det etter hvert).

Sett maskinen på fullt til eggene begynner å skumme. Ha i litt salt og pepper og noen dråper sitronsaft før du heller over oljen i en tynn tynn stråle. Det er veldig viktig å gjøre dette forsiktig, ellers vil ikke majonesen klare å tykne.

La maskinen gå til majonesen ser ferdig ut og ikke det er mer olje. Smak til med mer salt, pepper og litt sitronsaft. Evt kan du tilsette noen dråper Tabasco og litt dijonsennep. Ønsker du en chilimajones tilsetter du finhakket chili til slutt, og ønsker du en sitronmajones, kan du tilsette litt mer sitronsaft og finraspet sitronskall (pass på å vaske skallet grundig først).

Tips: Når du skal lage majones og aioli er det lurt å begynne prosessen med romtempererte egg. Tempererte egg tåler hardere behandling enn de gjør når de kommer direkte ut fra kjøleskap. Husk også at eggene bestemmer farge og smak i majonesen, så bruk gode egg!


Så tilbake til krabbemåltidet jeg hadde i helgen…

Så var det 1 mai og jeg skulle ned på bryggen for å kaste krabbeskallene og restene i havet. Sola strålte og selv om det var litt vind, så var det aldeles nydelig vær ute.

Når jeg kom ned på brygga så jeg at det allerede stod biler der, noe det faktisk sjelden pleier å gjøre… Og det var ikke folk i dem, så jeg tenkte at det var noen som hadde gått på båttur…

I det jeg kommer hen til kanten av bryggen og akkurat har kastet et ordentlig lass med krabbeskall i havet så oppdager jeg at pickupen som stod med lemmen nede og planet vendt ut mot havet… der lå det et par å koste seg på noen dyner og pledd som de hadde tatt med seg. Kan tenke meg at de synes det ikke var helt kult at jeg kom med krabbeskallet akkurat da… det ødela nok noe av romantikken både med krabbelukt og for ikke å snakke om måkefesten som etterfulgte.

Jeg vet ikke hvem det gjaldt, men jeg får jo si beklager for “krabbesølet” midt i kosen… jeg håper ikke at måkene ble alt for plagsomme! 🙂

Ha en god dag!

Silje M.                                                                                                                                 Livsnyteren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s