Grønn glede…

Det er mai, og tiden for ramsløk og andre ville vekster viser seg fra sitt aller beste. Nye, ferske skudd som strutter opp av jorda og ut fra trærne i full vigør. NÅ er tiden for å sanke dem.

Selv har jeg vert ute å plukket ramsløk. Den var faktisk litt tidlig her i år, siden vi hadde en periode med godt og varmt vær…

Disse grønne flotte bladene smaker som en blanding av hvitløk, gressløk og purre. Noen vil kanskje også blande inn en liten dash av spinat, men jeg er ikke sikker på om jeg er enig i det.

Ramsløken sprer seg, så der hvor du finner den vil det sannsynligvis være store områder dekket av den. Vær obs på at liljekonvallen er skremmende lik! Forskjellen finner du ved at ramsløken har ett blad, mens liljekonvallen har to (med mindre noen har vert å plukket i dem). Vær obs på lukten, gni og kjenn… og ikke få med deg andre blader av for eksempel hvitveisen (også avbildet) som faktisk er giftig!

Og gjør dette til en forsiktighetsregel: Spis aldri noe du er usikker på!Så…

Nå har jeg plukket en liten bærepose med disse friske, deilige ramsløksbladene og tatt dem med meg hjem.

Så skyller jeg av dem i kaldt vann og tørker dem forsiktig i en salatslynge (legg dem på et håndkle og renne godt fra seg hvis ikke du har det). Så har jeg dem i en foodprosessor, tilsetter noen dråper ferskpresset sitronsaft, en klype salt og nok olje til at maskinen vil gå rundt. Kjør den til du har en fin purè. Hell den over på glass og ha i kjøleskapet og frys det du ikke skal bruke med en gang.

Ramsløksmør lager du veldig enkelt ved å temperere litt smør på forhånd. Jeg pleier å bruke 2 pakker meierismør og 1 pakke kviteseidsmør eller noe liknende. Så har du smøret i en kjøkkenmaskin og rører det lett sammen med 10-12 ss ramsløkspurè. Tilsett litt maldonsalt og noen dråper ferskpresset sitron her også. Jeg legger det ferdige smøret på bakepapir og ruller det fint sammen for så å knytte endene igjen med hyssing. Så fryser jeg det jeg ikke bruker denne uken og gir bort noen ruller. Når rullen er ferdig og har fått litt tid i kjøleskapet, kan du bare pakke den ut og skjære fine skiver av smøret og bruke akkurat det du trenger når du ønsker det.

Tips: Ofte når man lager mat med fet konsistens, altså mye smør, olje, fløte etc, kan det ofte føles som om at det nesten legger seg et lite “belegg” i munnen når man spiser. Tilsett noen dråper ferskpresset sitron- eller limesaft så kan mye av dette unngås. Det er ikke for smakens skyld alltid at man benytter syre i maten…

Bruk: Ramsløkspurè kan du for øvrig bruke som smakstilsetning i veldig mange retter. En liten skje i en grønnsakswok, som marinade til fisk, kylling eller en entrecôte, til bakt potet eller som pensling til grilling. Ramsløkshollandaise og ramsløksaioli er heller ikke til å forakte. Oppskriften på dette finner du i ELSK MAT, ELSK MER!

Ramsløkssmør passer nydelig på nystekte baguetter eller nybakt brød, gjerne til nylaget fiskesuppe, eller dampede blåskjell, legg det over et nygrillet kjøttstykke og la smøret smelte som en erstatning for saus…

 

Ha en deilig mandag!

Silje M, Livsnyteren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s