Asparges med ramsløkhollandaise

Gode smaker, og varierte konsistenser med et raust dryss av berikende næringsstoffer gjør ikke retten bare leken og lystig, men også spennende og smakfull både for deg selv og for andre.


Du trenger:

200 g klarnet smør, 4 eggeplommer, ferskpresset sitronsaft, 2 ts hvitvinseddik, 1-2 ts ramsløkpurè, salt og pepper.

Grønne Asparges, spekeskinke, parmesan, ruccolasalat, pinjekjerner, nykvernet pepper og flaksalt.

Slik gjør du:

  1. Slik klarner du smør: Ha smøret i en passe stor gryte og smelt det over lav varme. Skum bort avfallsstoffene på toppen og unngå å rør slik at du får med melkestoffene i bunnen. Pass på at smøret ikke blir for varmt!
  2. Ha eggeplommene og eddik i en stålbolle og sett i vannbad ca 50 grader. Hell smøret over i en tynn stråle mens du hele tiden pisker. Unngå å få med avfallsstoffene i bunnen.
  3. Ha i noen dråper friskpresset sitron og ramsløkpurè. (oppskriften finner du i tidligere innlegg). Smak til med salt og pepper, og evt mer sitronsaft og ramsløkpurè. La sausen stå et lunt sted frem til servering. (Blir sausen for tykk eler nærmer seg å sprekke, tilsetter du noen få dråper med iskaldt vann).
  4. Sett på en gryte med lettsaltet vann. Knekk av den nederste delen av aspargesen. Er den grov bør den også skrelles. Legg aspargesen i når vannet koker. Koketid ca 2-3 minutter alt etter størrelse. Skal du grille den igjen, kjøler du den ned i isvann før den får et minutt eller to på grillen. (Hvit asparges bør ikke kjøles ned på denne måten).
  5. Legg så aspargesen på fat. Ha over litt spekeskinke, saus, pinjekjerner, revet parmesan, ruccolasalat, flaksalt og gjerne litt nykvernet pepper. Server gjerne med nybakt brød og en ekstra skål med ramsløkhollandaise. Oppskriften finner du i ELSK MAT, ELSK MER! s. 136.

 

Asparges

Er grønnsaken som på samme måte som flere andre grønnsaker er ansett som et afrodisiakum fordi den ligner på det mannlige kjønnsorgan. Grønnsaken inneholder blant annet E- vitamin som er ansett som det ultimate sexvitaminet. Les om aspargessyre s. 137.

 

E-vitamin

Er et anti-aldrende antioksidant, den øker produksjonen av kjønnshormoner samtidig som den hjelper til med å øke blodstrømmen til kjønnsdelene. Vi finner vitaminet blant annet i asparges, valnøtter, avokado, mango, fisk og fullkornsprodukter.

 

Foto: Noroff fagskole, Kristiansand.

 

Ha en deilig dag, og pass på å få i dere nok vitaminer! 🙂

Silje M, Livsnyteren

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s