Varm kjærlighet

on

Løpstikke eller kjærlighetsurt som den også kalles er en urt som egner seg godt hjemme i urtehagen. Gamle fortellinger sier at urten ble brukt blant annet av veiløpere for å lindre trette føtter og gamle norske fortellinger sier at ved å vaske ansiktet i løpstikkvann skulle man få vakrere hud. Urten skal kunne brukes som lindring ved menstruasjonssmerter men den er kanskje mest kjent for sitt rykte som kjærlighetsurt. Der man angivelig enten å ha badet i løpstikkevann skal bli fullstendig uimotståelig, eller at man ved å spise den skal øke lysten på elskov og øke kjønnsdrift.


Varm kjærlighet er en deilig suppe som kan lages både som tilbehør, som forrett, som kveldsmat eller midt på dagen akkurat slik den er. I Elsk mat, elsk mer (livsnyterbok) finner du oppskriften på s. 172 hvor den serveres med nybakt Mårrabrød (s. 203).

“Er det noen som har tenkt på om “Skipperen” bare ble “sterk” av å spise spinat? Kan det tenkes at “Olivia” nøt mer enn bare hans sterke armer?

Du trenger:

8 dl vann, 300 g skrelte nypoteter, 1 buljongterning (kylling), 2 fedd hvitløk, 1/4 kepaløk (gul løk), 4 never ferske spinatblader, 1 neve ferske løpstikkeblader, 1 dl kremfløte, 2 ss meierismør, salt og pepper.

Slik gjør du:

  1. Ha vannet i en gryte og sett til koking. Skrell potetene i mindre biter (så blir de fortere ferdig) og ha dem i vannet. Tilsett buljongen når potetene er nesten ferdig kokt. Trekk fra platen når potetene er møre.
  2. Rens spinatbladene og fjern den store grove stilken. Hakk opp hvitløk og løk, og stek det lett i en stekepanne med en liten klatt meierismør. Tilsett spinat og løpstikke (litt og litt) og rør om. Hell spinatblandingen og potetblandingen i en blender og kjør til du får en jevn blanding.
  3. Hell suppen tilbake i gryta og tilsett smør og fløte. Rør om og smak til med salt og pepper.

 

Brennesle er en vekst til plage for mange… Men som nytteplante kan man gjerne bytte ut spinaten med brennesle for de som tør. Bruk unge skudd, gjerne dem som har vokst til under lokk som er bleke og ikke har sett sollys. Plukk dem med hansker og huske at det som “brenner” hendene dine forsvinner når du koker dem…

Foto: Noroff fagskole, Kristiansand.

Lykke til og nyt dagen.

 

Silje M, Livsnyteren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s