Himmelsk fiskekraft

I dag har jeg tatt turen til min lokale fiskehandler, Fiskeeksperten Reinhartsen i Kristiansand, og fått tak i fiskebein. Det er den aller siste dagen i sommermåneden for i år, og nå skal jeg koke meg en deilig kraft som jeg kan bruke til fiskesuppe og sauser utover høsten.


Du trenger:

Fiskebein av hvit fisk (jeg har ca 6-7 kilo i denne oppskriften), gulrøtter (5-6 store), 2 kepaløk, 1/2 stor purre (jeg har brukt det grønne på purren), 1/2 stangselleri (her bruker jeg bunnen og toppen- det som ellers ikke er på det peneste), 2-3 laurbærblad, 5-6 sorte pepperkorn og kaldt vann.

Slik gjør du:

  1. Det første du må gjøre er jo å få tak i fiskebein. Og da mener jeg fiskebein fra hvit fisk. Selv synes jeg krafta blir aller best på kveitebein, men du kan bruke sei, lys, torsk eller andre slag som du selv fisker eller får tak i hos fiskehandleren. Legg så beina i iskaldt vann, og skyll den fri for slo og blodrester. Knekk dem opp litt om de er veldig store og legg dem i en passe stor gryte.
  2. Skrell gulrot og løk (skallet kan gi bittersmak), skyll grønnsakene og kutt dem opp i biter. Ha grønnsakene i gryta sammen med fisken og legg i laurbærblad og hele pepperkorn.
  3. Fyll på med kaldt vann til vannet dekker ingrediensene i gryta. Sett så på plata og før opp mot kokepunktet… men den skal ikke koke. La krafta så få stå å trekke i ca 45 minutter, og skum av underveis (fjern skummet som danner seg på toppen).
  4. Slå av plata og trekk til side. Sil så kraften over i ny beholder. La stå stille på benken en liten time til avfallsstoffene har sunket til bunnen. Hell krafta over på flasker eller der til egnet beholder for frysing (unngå å få med det “grumset” som har sunket til bunns). Sett på lokk og frys når den er nedkjølt.

Senere skal vi også koke kraft på bein og hummer… Det er så enkelt å lage deilige supper og sauser når man har gjort et godt forarbeid.

Og huske at også mange av ingrediensene i gryta skal hjelpe til med å få deg i “fyr og flamme”. Oppskrift på blant annet fiskekraft og mye annet finner du selvfølgelig i boka mi “Elsk mat, elsk mer!”

Takk til Rune på Fiskeeksperten Reinhartsen for fiskebein.

Ha en fin dag alle sammen.

 

 

Silje M, Livsnyteren.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s